De Waal Volkswagen Tiel

Van  De Waal Volkswagen Tiel kwam het verzoek binnen om de verlichting aan te passen naar LED-verlichting. Dit moest gebeuren voor de werkplaats, het magazijn en de showroom. Elke afdeling had zo zijn eigen wensen en beperkingen. Voor de showroom bestond de wens om in de bestaande gaten van het systeemplafond een vervangende lamp te […]

Tags: 4000K / lijnverlighting / Stralingshoek 90graden
Werkplaats Volkswagen De Waal Tiel
Werkplaats Volkswagen De Waal Tiel

Van  De Waal Volkswagen Tiel kwam het verzoek binnen om de verlichting aan te passen naar LED-verlichting. Dit moest gebeuren voor de werkplaats, het magazijn en de showroom. Elke afdeling had zo zijn eigen wensen en beperkingen.

Voor de showroom bestond de wens om in de bestaande gaten van het systeemplafond een vervangende lamp te hangen die minimaal evenveel lumen zou geven maar minder energie zou verbruiken. Daarnaast was er de eis van PON om elke auto minimaal met 1 lamp uit te lichten met een Spot die een stralingshoek van 15° heeft. Na overleg met de leveranciers zijn we op een passende oplossing gekomen middels een downlighter spot van 40W met een stralingshoek van 60°. Daarnaast hebben we in de bestaande gaten ook nog een Bananenspot opgehangen van 40W met stralingshoek van 15° zodat elke auto volgens de eis van de importeur kon worden uitgelicht.

Voor de werkplaats was de opdracht: zo veel mogelijk licht met zo min mogelijk energie verbruik. Hier zijn we samen met Christiaan de Bruin uitgekomen op lijnverlichting met een stralingshoek van 90° die tussen de bruggen en aan de kopse kant zijn opgehangen. Het resultaat is dat de lichtbundel zo mooi gestuurd wordt dat er zelf licht onder de auto’s komt als die omhoog staan op de brug.

Voor het magazijn waar TL-armaturen hingen is gekozen voor een combinatie van lijnverlichting boven en opbouwlamp van 45W met dubbele connectoren met een kleurtemperatuur van 4000k. Deze lijnverlichting is gedeeltelijk geschakeld via een bewegingsmelder zodat er bij afwezigheid de verlichting vanzelf uitgaat en er geen onnodige energie verbruikt wordt. Voor de vervanging van de TL-armaturen beneden is samen met installateur gekozen voor opbouw bakken met dubbele wartel om zo de montage tijd aanzienlijk te verkorten.

Het resultaat is volgens Christiaan beter dan verwacht en alle medewerkers lopen met een lachend gezicht rond.